Fira din favoritmamma!

25 maj, 2020

Snart är det mors dag, men den här våren kan det kännas svårt att veta hur man ska fira. Då kommer grundaren av den svenska varianten på Mors dag, författaren Cecilia Båth-Holmberg, 100-åriga uppvaktningsguide väl till hands. Och kom ihåg, du får fira vilken favoritmamma du vill, kanske rentav dig själv.

Den 31 maj är det Mors dag. Något som brukar firas av de flesta, både stort och smått. Vissa ger presenter och restaurangbesök, andra bjuder på frukost på sängen och en fin egengjord teckning och vissa firar genom att träffas och äta ihop.

Mors dag kom till Sverige runt 1919. Det var författaren Cecilia Båth-Holmberg som tog upp traditionen i tidskriften På vakt. I ursprungslandet USA, och även i de flesta andra länder som infört den nya seden att fira mödrar, gjorde man det den andra söndagen i maj. Men Cecilia föreslog att vi i Sverige skulle fira den sista söndagen –
för då skulle det vara grönt och blomma i hela Sverige. Författaren skrev även en handledning på hur mor skulle uppvaktas; det skulle flaggas, serveras frukost på sängen, dikter skulle läsas upp och man fick gärna sjunga för sin mamma. Dessutom skulle barnen ha ritat en egen teckning.

Den här våren kan det vara svårt att träffas många, eller att umgås med någon över 65 år, men det går att fira enligt Cecilias Båth-Holmbergs tips! Varför inte rita en teckning och skicka med posten, eller ring videosamtal och sjung er favoritsång. Lämna blommor eller en nybakad kaka utanför dörren. Om ni är försiktiga och håller avstånd kanske ni till och med kan ses en stund utomhus.

Vilken mamma du vill fira bestämmer du helt själv. Det kan vara din mamma, en faster, en vän eller kanske rent av – dig själv?