Nu är det dags för grill – och det här vill vi lägga på glöden!

1 juni, 2020

Förra året ville allt fler svenskar lägga grönt på grillen. Men hur grillar vi 2020? Årets grillbarometer från ICA har kommit och vi berättar om den senaste grilltrenden och ger ett par glödheta tips.

Varje år gör ICA en stor undersökning gällande svenskarnas grillvanor – Grillbarometern. Förra sommaren, 2019, kunde vi berätta att allt fler valde att grilla grönt och vegetariskt. Det fanns också ett större utbud att tillgå, såsom färdig panerade haloumi-skivor och vegetariska korvar. Man valde också i större utsträckning att grilla grönsaker. Majs och olika kålsorter var populära inslag på grillmiddagarna.

I år ser vi dock en annan trend. Eller kanske inte så mycket av en trend, snarare beteende, för det här genomsyrar mycket av svenskarnas matvanor det här året. I år är det nämligen det lokalproducerade som är viktigast för oss, både när vi handlar och när det kommer till vad vi vill lägga på grillen.

Så många som sju av tio svenskar (74 procent) svarar att de hellre väljer lokala livsmedel framför ekologiska till grillen. Dock skiljer det sig något över landet hur viktigt det är med lokala varor. Boende i norra Sverige uppger i högre grad än boende söderöver att de tycker lokalproducerat har störst betydelse för valet. I Norrbotten anser till exempel närmare en av tre (29 procent) att lokalt är viktigast.

De största anledningarna till att folk allt oftare vill köpa närproducerade råvaror är klimatfrågan och för att man vill stötta de svenska bönderna. Undersökningen är gjord i ett samarbete med Kantar SIFO. Om du vill du läsa hela Grillbarometern hittar du den här.

Sugen på att grilla?

När man läser om grill blir man ju sugen på att sätta igång grillen och laga mat utomhus. Här kommer tre tips till en supergod middag. Smaklig spis, eller grill!

Allt i grillen-kyckling med grönt
Kyckling går ofta att hitta lokalproducerad och är perfekt att grilla. Låt sötpotatis, bakpotatis och grönsaker samsas med en hel kyckling som grillas på indirekt värme. Smidigt, festligt och riktigt gott utan allt för mycket jobb! En pikant ädelostcréme och örtig salsa verde gör det hela komplett. Till receptet 

Hel laxsida på grillen med mexican salsa verde
Bjud på helgrillad laxsida med salsa verde på grillfesten! Lätt att grilla till många. Om du inte har nyfångad lax att tillgå är det bra att välja KRAV-märkt, MSC-eller ASC-märkt lax. Grilla laxen på folie under lock. Mixa tomat, vitlök, koriander, gräslök, sallad, jalapeño, olja och en nypa socker till en jämn sås. Servera den grillade laxen med salsan, grillade grönsaker, gräddfil och tortillabröd. Här hittar du receptet 

Färskpotatissallad med krasse och gräslöksdressing
Färskpotatis hör sommaren till och potatissallad med gräslöksdressing är en klar favorit under sommarens alla grillfester. Här är ett underbart och lättlagat recept på ljummen potatissallad med potatis, krasse och gröna ärtor.